GIS pilnie ostrzega przed popularnym produktem. „Nie należy używać”

Główny Inspektorat Sanitarny wydał kolejny komunikat z ostrzeżeniem dla konsumentów. Kontrola wykazała, że w przypadku popularnego artykułu kuchennego wykryto migrację pierwszorzędnych amin aromatycznych. Zaleca się nie używać przedmiotu w kontakcie z żywnością.
GIS pilnie ostrzega przed popularnym produktem. „Nie należy używać”, fot. East News

GIS ostrzega przed produktem

Główny Inspektorat Sanitarny zamieścił na swojej stronie ostrzeżenie dla konsumentów. Poinformowano, że Państwowa Inspekcja Sanitarna dokonała urzędowej kontroli i stwierdziła migrację pierwszorzędnych amin aromatycznych z popularnej łopatki do żywności. Jak czytamy w komunikacie, wspomniane aminy mogą być niebezpieczne:

Pierwszorzędowe aminy aromatyczne to substancje, które mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia ludzkiego i nie powinny znajdować się w żywności.

W związku z tym Główny Inspektorat Sanitarny prowadzi dalsze działania w tej sprawie, a konsumentom wydano zalecenie: „Nie należy używać produktu wskazanego w komunikacie do kontaktu z żywnością”.

Szczegóły dotyczące produktu:

Nazwa produktu: Łopatka, marka: JUXIONG
Nr artykułu: C153006
EAN: 2 020242 210829
Kraj pochodzenia: Chiny

Wycofanie jaj z salmonellą

Na początku miesiąca Główny Inspektorat Sanitarny informował o wykryciu bakterii Salmonella spp. na skorupkach jaj sprzedawanych w wybranych sklepach sieci Żabka. Sklep wycofał skażony produkt i polecił, aby osoby, które zdążyły je zakupić, wyrzuciły je lub oddały do sklepu z gwarantowanym zwrotem pieniędzy:

Nazwa produktu: KOKO Jaja z chowu ściółkowego, klasa A, średnie M
Oznakowanie na powierzchni jaj: 2PL02181302 K-2
Najlepiej spożyć przed: 05.07.2025
Kod kreskowy: 5 903427 303134
Zakład pakowania: Jantex Polska Sp. z o.o., Zielniki 42, 63-000 Środa Wielkopolska, PL 30255916 UE

Czytaj dalej: