Poplista

Wiktor Dyduła, Kasia Sienkiewicz - Nie mówię tak, nie mówię nie
1
Wiktor Dyduła, Kasia Sienkiewicz Nie mówię tak, nie mówię nie
Dennis Lloyd - Mad World
2
Dennis Lloyd Mad World
sombr - undressed
3
sombr undressed

Co było grane?

Passenger - Let Her Go
18:34
Passenger Let Her Go
Jonatan / Bletka / Gibbs - Róż
18:37
Jonatan / Bletka / Gibbs Róż
David Guetta / Cedric Gervais / Chris Willis - Would I Lie To You
18:44
David Guetta / Cedric Gervais / Chris Willis Would I Lie To You

Czekolada może "wyginąć"?! Naukowcy ostrzegają!

Zdaniem naukowców z Uniwersytetu w Kalifornii już za 40 lat na sklepowych półkach może zabraknąć czekolady. Dlaczego? Posłuchajcie Krzysztofa Urbaniaka w programie RMF FM "Wszystko w temacie"!
Fot. Shutterstock

Głównym powodem jest stopniowe ocieplenie klimatu. To ono zagraża uprawom kakaowca, z którego produkowany jest przysmak milionów osób. Roślina jest bardzo wymagająca – do odpowiedniego wzrostu potrzeba jej odpowiedniej wilgotności, wysokiej temperatury i „łaskawych” warunków pogodowych.

Do tej pory głównym producentem czekolady było Wybrzeże Kości Słoniowej i Ghana to główni producenci czekolady na świecie. Z badań wynika, że za 40 lat klimat w tym obszarze nie będzie już sprzyjał uprawia kakaowców.

Receptą na ten kryzys może być przeniesienie upraw na inne tereny. Najlepiej górskie.
Naukowcy pracują już nad technologia CRISPR, której celem jest zmodyfikowanie DNA rośliny, by była bardziej wytrzymała w mniej sprzyjających warunkach.

Problemem jest również fakt, że statystyczny mieszkaniec wysokorozwiniętych krajów kupuje w ciągu roku 286 tabliczek czekolady – w różnej postaci. Potrzebujemy jej bardzo dużo, a przy zmianach klimatycznych wyprodukowanie takiej ilości produktów z nasion słabnących kakaowców jest kolejnym wyzwaniem.

"Wszystko w temacie" od poniedziałku do piątku o godzinie 23.00!

Źródło: WEFContext,  wirc.com, ajc.com
Polecamy