Poplista

Wiktor Dyduła, Kasia Sienkiewicz - Nie mówię tak, nie mówię nie
1
Wiktor Dyduła, Kasia Sienkiewicz Nie mówię tak, nie mówię nie
Dennis Lloyd - Mad World
2
Dennis Lloyd Mad World
sombr - undressed
3
sombr undressed

Co było grane?

Naughty Boy / Sam Smith - La La La
22:35
Naughty Boy / Sam Smith La La La
Nana - Lonely
22:39
Nana Lonely
Carla Fernandes - Co, jeśli
22:43
Carla Fernandes Co, jeśli

Nalewka z agrestu [PRZEPIS]

Agrest to jeden z najpopularniejszych owoców, które można spotkać w przydomowych ogródkach. Bez wątpienia najlepiej smakuje, jedzony prosto z krzaczka. Warto jednak zrobić z niego różne przetwory, np. nalewkę. Jest bardzo zdrowa!
Zdjęcie ilustracyjne: Shutterstock

Nalewka z agrestu

W Internecie nie brakuje przepisów na idealną nalewkę z agrestu. Jeden z najpopularniejszych to ten z dodatkiem imbiru oraz wanilii. Agrest sam w sobie nie ma zbyt wiele smaku, natomiast z dodatkiem przypraw, tworzy doskonałe połączenie.

Składniki:

- 1 kg dojrzałego agrestu
- 0,5 l spirytusu
- 0,5 l wody
- 300 g cukru

Przygotowanie:

Owoce agrestu należy na początek oczyścić z szypułek i ogonków, a następnie dokładnie opłukać. Kolejny krok to zgniatanie owoców. Ważne jest jednak, aby nie rozgnieść ich całkowicie. Można je tez lekko ponacinać nożem. Tak przygotowane owoce przekładamy do dużego słoja. W ten sposób alkohol będzie miał lepszy dostęp do słodkiego wnętrza agrestu.
Przegotowaną wodę łączymy razem ze spirytusem. Taką mieszankę wlewamy potem do owoców. Naczynie zamykamy i odstawiamy w ciemne i ciepłe miejsce na 3 tygodnie.
Po tym czasie należy zlać nalew do butelki i odstawić ją zamkniętą to ciemnej i chłodnej szafki lub piwnicy. Do pozostałych owoców w słoju dodajemy natomiast cukier. Warto też raz na jakiś czas potrząsnąć słojem, żeby cukier rozpuścił się. Taki syrop najpierw zlewamy do osobnego naczynia, a następnie łączymy z nalewem. Po tym napój należy jeszcze przefiltrować i przelać do butelek. Nasza nalewka powinna poleżeć przez około 4-6 tygodni, aby dojrzała i nabrała smaku.

Na zdrowie!

Polecamy