Poplista

Wiktor Dyduła, Kasia Sienkiewicz - Nie mówię tak, nie mówię nie
1
Wiktor Dyduła, Kasia Sienkiewicz Nie mówię tak, nie mówię nie
Dennis Lloyd - Mad World
2
Dennis Lloyd Mad World
sombr - undressed
3
sombr undressed

Co było grane?

James Blunt - You're Beautiful
11:42
James Blunt You're Beautiful
Of Monsters And Men - Little Talks
11:46
Of Monsters And Men Little Talks
Daria Zawiałow / Artur Rojek - Dziwna
11:50
Daria Zawiałow / Artur Rojek Dziwna

Wielkanocny barszcz biały, czyli klasyka kuchni staropolskiej

Barszcz biały, nazywany też żurkiem, to klasyka kuchni staropolskiej! Na stole wielkanocnym nie może go zabraknąć. Podawany z jajkiem, białą kiełbasą to tradycyjny smak polskiej Wielkanocy. Sekret dobrego barszczu białego tkwi w zakwasie. Ten trzeba przygotować tydzień wcześniej.

Jeżeli nie mamy czasu na zakiszenie barszczu w domu możemy wykorzystać gotowy zakwas z butelki.

Składniki na zakwas: 100 gramów mąki razowej na jeden litr przegotowanej wody, skórka z kromki razowego chleba, posiekany ząbek czosnku, liść laurowy, ziele angielskie i roztarty kminek. Wszystkie składniki łączymy ze sobą w naczyniu i zostawiamy na tydzień, przykryte lnianą ściereczką, w temperaturze pokojowej.

Na bazie tego zakwasu, robimy barszcz typowo wielkanocny, czyli mięsny. Musimy najpierw ugotować wywar na wędzonej kiełbasie lub wędzonych żeberkach. Zalewamy nim przygotowany wcześniej zakwas, zagotowujemy, doprawiamy kminkiem, szczyptą soli i cukru.

Taki barszcz świetnie smakuje z jajkiem i białą kiełbasą, szczególnie tą domowej roboty.
 

Polecamy