Poplista

Wiktor Dyduła, Kasia Sienkiewicz - Nie mówię tak, nie mówię nie
1
Wiktor Dyduła, Kasia Sienkiewicz Nie mówię tak, nie mówię nie
Dennis Lloyd - Mad World
2
Dennis Lloyd Mad World
sombr - undressed
3
sombr undressed

Co było grane?

Louis Armstrong - What a Wonderful World
09:34
Louis Armstrong What a Wonderful World
Calvin Harris / Clementine Douglas - Blessings
09:37
Calvin Harris / Clementine Douglas Blessings
Sarsa - Zakryj
09:45
Sarsa Zakryj

Te afrodyzjaki mają moc! Idealne na gorącą kolację

Afrodyzjakami nazywa się te substancje, które podnoszą libido, potęgują doznania seksualne i zwiększają przyjemność. Afrodyzjaki można znaleźć wśród owoców, warzyw, ziół, przypraw i olejków eterycznych. Jakie składniki warto dodać do romantycznej kolacji, by podnieść temperaturę w sypialni?

Afrodyzjakami zainteresowali się już, znani z ars amandi, starożytni Grecy. Zresztą słowo "afrodyzjak” pochodzi od imienia greckiej bogini miłości – Afrodyty. Zauważyli, że po spożyciu pewnych składników ich potencja i libido szybują. Trudno się, więc dziwić, że na słynne greckie uczty przygotowywano zazwyczaj wyjątkowe menu.

Jak działają afrodyzjaki?

Składniki czy dodatki do potraw, które nazywamy afrodyzjakami, oddziałują najczęściej na gospodarkę hormonalną. Niektóre działają bezpośrednio, lub pośrednio, na przewodnictwo dopaminy – jednego z najważniejszych neuroprzekaźników w ludzkim ciele. Inne pośrednio lub bezpośrednio działają na poziom hormonów płciowych. Wśród afrodyzjaków, jakie możemy zjeść na randce, najważniejszą rolę odgrywają dwa, mało romantycznie nazwane, aminokwasy. Są nimi: arginina (poprawia ukrwienie narządów płciowych) oraz lizyna (podnosi poziom libido).


Na odczuwanie seksualnych rozkoszy wpłynąć może również kapsaicyna. Ta kojarząca się z ostrymi przyprawami substancja, rozszerza naczynia krwionośne. W ten sposób przyczyna się do lepszego dokrwienia narządów płciowych.

Co jeść, żeby seks był lepszy

Jeżeli chcemy, walentynkowy lub i nie, seks przeżyć nieco intensywniej niż zazwyczaj, warto przygotować posiłek pełen afrodyzjaków. Zwłaszcza że wiele z nich uchodzi i tak za przysmaki, które mają liczne grono amatorek i amatorów.
Składnikami kulinarnymi, które mogą pomóc wynieść doznania na inny poziom są:

Pełne argininy:

  1. Czerwone wino
  2. Sok z buraka
  3. Czerwone mięso
  4. Owoce morza
  5. Ryby
  6. Nasiona dyni
  7. Nasiona słonecznika
  8. Sezam
  9. Migdały.

Potrawy i dodatki pełne lizyny to z kolei:

  1. Jaja,
  2. Ryby,
  3. Szpinak
  4. Fasola,
  5. Soczewica
  6. Czerwone mięso.

Kapsaicyna obficie występuję w chili.
Za kulinarne afrodyzjaki od wieków uznaje się również żeń-szeń, lubczyk, miłorząb, kapary, awodako, wanilię, chrzan, suszone morele, szparagi i szampan.

Są z sobą od dziesiątek lat. Te związki można podziwiać
Miłość bywa kapryśna. Niektórym starcza jej do końca życia, u innych szybko się wypala. Do błyskawicznych miłosnych uniesień i szybkiego zakończenia związków przyzwyczaiły nas zwłaszcza gwiazdy. Podczas, kiedy część z nich zmienia drugie połówki jak...

 

Polecamy

Więcej z kategorii

Najchętniej czytane