Dlaczego kawa drożeje?
Kawa to jeden z najpopularniejszych produktów na świecie. Nad jej zrównoważoną produkcją i sprzedażą czuwa powołana w 1963 roku Międzynarodowa Organizacja Kawy (ICO). Zadanie jest trudne, bo każde problemy geopolityczne czy zmiany klimatyczne szybko odbijają się na cenach surowca. Tym bardziej, że aż 90% światowej produkcji znajduje się w 10 państwach. Rafael Díaz Porras, ekspert w dziedzinie kawy, w rozmowie z Gazeta.pl wskazał, że nadmierne opady lub susze mają ogromny wpływ na uprawę i zbiory ziaren:
Zmieniła się cykliczność opadów. Wpływa to na cykl owocowania, kwitnienie i zbiory. Zwiększa się również ryzyko szkodników. Dlatego w krajach takich jak Kostaryka uprawy przeniesiono na wyższe wysokości.
Co ciekawe, wzrost cen kawy jest obecnie najwyższy od 1977 roku. I nie korzystają na tym producenci – obowiązujące ich umowy gwarantują stałe wartości, a nadwyżki trafiają do dużych firm i sprzedawców detalicznych.
„Powinna być droższa”
Rafael Díaz Porras uważa, że ceny kawy powinny jeszcze bardziej wzrosnąć. Obecnie coraz więcej rolników porzuca uprawy z uwagi na brak opłacalności – koszty produkcji rosną, a zyski ze sprzedaży pozostają takie same lub niższe. Ekspert jest zwolennikiem stawiania jakości ponad ilość. W rozmowie z Gazeta.pl podkreślił, że proces produkcji kawy jest długi i żmudny, a świat musi wdrożyć wysiłki w inwestycje, które pozwolą ustabilizować produkcję. Obecnie np. zmiany klimatyczne wymuszają na rolnikach przenoszenie upraw na wyższe tereny i wzmożone walki ze szkodnikami. Ekspert kreśli czarny scenariusz:
Nie jest droga, powinna być droższa. Jeśli nie zaczniemy płacić więcej za kawę, producenci przestaną ją uprawiać. Istnieją bardziej dochodowe uprawy, a ostatecznie ludzie potrzebują jedzenia bardziej niż kawy.