GIS ostrzega przed produktem
Główny Inspektorat Sanitarny zamieścił na swojej stronie ostrzeżenie dla konsumentów. Poinformowano, że Państwowa Inspekcja Sanitarna dokonała urzędowej kontroli i stwierdziła migrację pierwszorzędnych amin aromatycznych z popularnej łopatki do żywności. Jak czytamy w komunikacie, wspomniane aminy mogą być niebezpieczne:
Pierwszorzędowe aminy aromatyczne to substancje, które mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia ludzkiego i nie powinny znajdować się w żywności.
W związku z tym Główny Inspektorat Sanitarny prowadzi dalsze działania w tej sprawie, a konsumentom wydano zalecenie: „Nie należy używać produktu wskazanego w komunikacie do kontaktu z żywnością”.
Szczegóły dotyczące produktu:
Nazwa produktu: Łopatka, marka: JUXIONG
Nr artykułu: C153006
EAN: 2 020242 210829
Kraj pochodzenia: Chiny
Wycofanie jaj z salmonellą
Na początku miesiąca Główny Inspektorat Sanitarny informował o wykryciu bakterii Salmonella spp. na skorupkach jaj sprzedawanych w wybranych sklepach sieci Żabka. Sklep wycofał skażony produkt i polecił, aby osoby, które zdążyły je zakupić, wyrzuciły je lub oddały do sklepu z gwarantowanym zwrotem pieniędzy:
Nazwa produktu: KOKO Jaja z chowu ściółkowego, klasa A, średnie M
Oznakowanie na powierzchni jaj: 2PL02181302 K-2
Najlepiej spożyć przed: 05.07.2025
Kod kreskowy: 5 903427 303134
Zakład pakowania: Jantex Polska Sp. z o.o., Zielniki 42, 63-000 Środa Wielkopolska, PL 30255916 UE