Jedz zamiast ziemniaków. Naturalne wsparcie na przeciążone jelita

Chcesz zadbać o zdrowie jelit? Zamiast ziemniaków czy ryżu do obiadu sięgnij po naturalne wsparcie. Sprawdź, co warto dodać do swojej diety.
Co zjeść zamiast ziemniaków na obiad?, fot. Josep Suria/Shutterstock

Jedz to zamiast ziemniaków. Twoje jelita ci podziękują

Zamiast ziemniaków czy ryżu warto do diety włączyć kaszę jęczmienną. Jest to naturalne wsparcie dla przeciążonych jelit – działa łagodząco, a także poprawia perystaltykę jelit i wspiera odbudowę flory bakteryjnej. Do tego pysznie smakuje i można ją łatwo wykorzystać w kuchni.

Kasza jęczmienna reguluje pracę układu pokarmowego, pomaga w łagodzeniu dolegliwości związanych z wzdęciami i zaparciami oraz wspiera trawienie. Oczyszcza jelita i nie jest tak ciężkostrawna jak smażone ziemniaki czy biały ryż, który często gości na polskich stołach.

Dodatkowo kasza jęczmienna ma niski indeks glikemiczny, dzięki czemu stabilizuje poziom cukru we krwi i jednocześnie jest sycąca. Poleca się więc ją dla osób, które dbają o swoją sylwetkę i chcą zrzucić zbędne kilogramy.

Z czym jeść kaszę jęczmienną?

Kaszę jęczmienną można wykorzystać na wiele sposobów. Nada się idealnie zarówno do potraw na ciepło, jak i na zimno. Można jeść ją z gulaszem – mięsnym lub warzywnym, dodać do zupy czy wykorzystać robiąc wegetariańskie kotlety bądź gołąbki.

Kasza jęczmienna może być też używana jako farsz do warzyw. Zmieszana z pieczarkami będzie pysznie smakować do papryki czy cukinii. 

Czytaj dalej: