Regulacje, które wprowadzone zostaną w przyszłym roku, sprawią, że jednorazowe opakowania wykonane z plastiku przestaną być w użytku. Wycofane zostaną także plastikowe tacki i pojemniki, które na co dzień używane są w sieciach fast foodowych. Osoby prowadzące lokale gastronomiczne będą musiały więc całkowicie przeorganizować nie tylko własne systemu pakowania, ale i politykę obsługi klienta. Dużo większa uwaga będzie przykładana do posiadania własnych pojemników lub opakowań wielorazowych.
Mało tego, przepisy obejmą również sposób pakowania pojedynczych owoców i warzyw – jeżeli waga produktów nie przekroczy 1,5 kg, to nie będzie można schować ich w plastiku. W 2030 roku zostaną wycofane tzw. torebki-zrywki.
Zapłacimy więcej za butelki
Unia Europejska pochyliła się także nad butelkami. Jeszcze w tym roku wszystkie plastikowe butelki, jakie sprzedawane będą na terenie UE, będą musiały składać się w minimum 25% z plastiku, który pochodzi z recyklingu. Szacuje się, że do 2030 roku ilość wzrośnie do 30%.
Konsumenci równocześnie będą musieli przyzwyczaić się do obowiązkowego systemu kaucyjnego, który dotyczyć będzie butelek PET. Przy zakupie trzeba będzie zapłacić nieco więcej, aby odzyskać część kwoty po zwróceniu pustego opakowania.
Przedsiębiorcy, którzy nie zdążą z wprowadzeniem ekologicznych rozwiązań, narażeni będą na dotkliwe kary finansowe. W niektórych przypadkach możliwa będzie nawet utrata prawa do sprzedaży niektórych produktów.