Czym jest czarny czosnek?
Czarny czosnek nie jest żadnym ekskluzywnym czy egzotycznym towarem. To po prostu zwykły, biały czosnek poddany procesowi powolnej fermentacji w wysokiej temperaturze i wilgotności. Dzięki temu zyskuje nie tylko ciemny kolor, ale i charakterystyczny, słodko-pikantny smak. W dodatku zapach staje się mniej ostry i drażniący. Pozwala to ułatwić trawienie i uniknąć nieprzyjemnego oddechu po spożyciu posiłku. Jednak względy estetyczne i aromatyczne nie są jedynymi, które wyróżniają czarny czosnek. Badania nad jego właściwościami ujawniły wiele obszarów, w których może być niezwykle pomocnym sojusznikiem.
Czarny czosnek – właściwości prozdrowotne
Czarny czosnek powinien być ceniony ze względu na swoje wspaniałe właściwości prozdrowotne. Udowodniono, że może obniżać poziom cholesterolu i ciśnienie krwi, a więc wspierać układ krążenia. Do tego jest źródłem prebiotyków, czym wspomaga florę bakteryjną w jelitach. Działa też przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwzapalnie.
Naukowcy z Korei Południowej i Indii postanowili zbadać właściwości czarnego czosnku. Za pomocą techniki statycznego rozpraszania światła (SLS) udowodniono, że jest niezwykle skutecznym środkiem antybakteryjnym: bardzo wyraźnie zahamował wzrost bakterii Escherichia coli w temperaturze 37 stopni Celsjusza.
Dodatkowo czarny czosnek działa przeciwzapalnie. Chroni komórki wątrobowe przed uszkodzeniami stresem oksydacyjnym, a więc łagodzi skutki niezbilansowanej diety czy alkoholu. Udowodniono również, że reguluje poziom cukru we krwi, co czyni go dobrym wyborem dla osób z cukrzycą typu 2 i insulinoopornością.
Artykuł nie stanowi porady medycznej i dietetycznej. W razie wątpliwości skontaktuj się ze specjalistą.