Poplista

Wiktor Dyduła, Kasia Sienkiewicz - Nie mówię tak, nie mówię nie
1
Wiktor Dyduła, Kasia Sienkiewicz Nie mówię tak, nie mówię nie
Dennis Lloyd - Mad World
2
Dennis Lloyd Mad World
sombr - undressed
3
sombr undressed

Co było grane?

Enrique Iglesias / Pitbull / IAmChino - Tamo Bien
05:43
Enrique Iglesias / Pitbull / IAmChino Tamo Bien
Maanam - Nie poganiaj mnie, bo tracę oddech
05:47
Maanam Nie poganiaj mnie, bo tracę oddech
September - Satellites
05:50
September Satellites

Barszcz wigilijny Magdy Gessler. Ujawniła cały przepis!

Nie ma to jak domowy barszcz czerwony na świątecznym stole! Magda Gessler, znana z programu „Kuchenne rewolucje”, dzieli się swoim sekretnym przepisem na ten tradycyjny polski przysmak. Przygotuj się na kulinarną podróż, która zagwarantuje, że nikt nie odejdzie od stołu nieusatysfakcjonowany.
fot. Shutterstock/FOTON/PAP

Składniki, które musisz mieć

Przygotowanie idealnego barszczu zaczyna się od zebrania właściwych składników. Magda Gessler podkreśla, że kluczem do sukcesu jest jakość użytych produktów. Do przygotowania barszczu potrzebujesz:

  • 3 kg buraków,
  • korzeń selera,
  • 2 białe cebule,
  • 6 korzeni pietruszki,
  • dobra woda kranowa lub mineralna bez gazu,
  • polski, dębowy ocet,
  • kulki ziela angielskiego,
  • czarny pieprz,
  • goździki,
  • cukier,
  • wywar z dojrzałych prawdziwków,
  • polski czosnek,
  • pieczone w piecu cebule,
  • skórki kwaśnych, polskich jabłek.

Przygotowanie krok po kroku

Gessler radzi, aby przygotowanie barszczu zacząć od pieczenia połowy buraków w piekarniku w łupinach, a drugą połowę zetrzeć na tarce. Następnie należy dodać korzeń selera, cebule, pietruszkę i zalać wszystko wodą tak, aby zakryła warzywa. Po pierwszym zagotowaniu dodajemy ocet, przyprawy i cukier. Kiedy buraki zmiękną, przecedzamy wywar do garnka z tartymi burakami. Dodajemy wywar z prawdziwków, czosnek, pieczone cebule i skórki jabłek. Całość gotujemy na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia.

Sekret tkwi w szczegółach

Kluczem do idealnego smaku barszczu jest jego odstawienie na całą noc. Dzięki temu wszystkie składniki mają czas, aby przegryźć się ze sobą, tworząc niepowtarzalny bukiet smakowy. Magda Gessler zapewnia, że jej przepis na barszcz czerwony to gwarancja sukcesu na świątecznym stole.

Przepis Magdy Gessler na barszcz czerwony to więcej niż tylko kolejna świąteczna potrawa. To zaproszenie do wspólnego celebrowania tradycji i smaków, które są nieodłącznym elementem polskiej kultury kulinarnej. Przygotuj się na świąteczne gotowanie, które zaskoczy twoich gości i sprawi, że ten barszcz zostanie zapamiętany na długo.

Zobaczcie, jak zrobić barszcz Magdy Gessler krok po kroku:

Czytaj dalej:
Polecamy